Electriciteit

In Griekenland en Turkije is de netspanning net als in Nederland 220 volt. Ook de stekkers zijn overwegend hetzelfde.

Voor de zeilers : Aan boord bevindt zich een 12V aansluiting (= dezelfde als een sigarettenaansteker in een auto). Hiervoor heb je een speciaal snoertje nodig (zelf meenemen). 

In de thuishaven is walstroom aanwezig, maar in de havens die jullie onderweg tegenkomen, is geen walstroom aanwezig. Het is dan de gewoonte om de telefoon of camera op te laden (220V) in een restaurant tijdens het eten.

Internet

In bijna alle restaurants in Griekenland en Turkije wordt gratis WIFI aangeboden. De kwaliteit van de internetverbinding kan wel erg verschillen.

In de meeste vakantiehuizen is ook een internetverbinding aanwezig. Dit wordt aangegeven op vakantiehuis pagina's.

Water

Water uit de kraan in Griekenland en Turkije wordt in het algemeen niet voor consumptie gebruikt. Wel voor douchen en afwassen. Voor drinkwater koopt men flessen water in de supermarkt. 

Om besmetting met de legionella bacterie te voorkomen is het aan te raden om de leidingen van de douche even door te spoelen met zeer heet water.

Voor de zeilers : Hoewel de watertank(s) aan boord behoorlijk royaal zijn, is de hoeveelheid water aan boord beperkt. Wees daarom spaarzaam met het waterverbruik aan boord en tank waar mogelijk bij.

Aan boord bevindt zich een boiler. Alleen als de motor draait, wordt het water in de boiler opgewarmd. De boiler houdt de warmte daarna nog even vast. Douchen kan vaak ook bij de restaurants (meestal tegen betaling).

 

Het kan voorkomen dat door onvoorziene omstandigheden, storingen optreden in water- en/of electriciteitsvoorzieningen. Dit is vrijwel nooit van lange duur.