Griekenland is een 'cash economy', het is gangbaar is om alle lokale betalingen – zoals in taverna's, bij de supermarkt, bakker of benzinestation - contant af te rekenen.
De euro is het officiële betaalmiddel in Griekenland.
In sommige grote supermarkten kun je de boodschappen afrekenen met uw gewone bankpas en pincode.
Op Lefkas zijn er een aantal pinautomaten in Lefkas stad en in Nidri. Ook is er een pinautomaat in Vassiliki en Agios Nikitas, maar deze werkt niet altijd.
Ook raden wij aan om een creditcard mee te nemen voor het voldoen van de borgsom van de huurauto en als 'back up'.
Om een indruk te geven van de prijzen op Lefkas:
diner -> ca. 25 euro p.p. (exclusief eventuele drankjes na afloop). Uiteraard sterk afhankelijk van de menukeuze en de locatie;
drankjes op een terras -> vergelijkbare prijzen als in NL;
kleine toeristen supermarktjes (mini markets) -> beduidend hoger geprijsd dan in Nederland.
grote supermarkten nabij Lefkasstad -> veel voordeliger dan de kleine toeristen supermarktjes, maar nog steeds hoger geprijsd dan in NL.
benzine voor huurauto -> wat voordeliger dan in NL, maar scheelt niet veel.
Voor de zeilers:
In de meeste kleine havenplaatsjes die je tijdens de zeilweek onderweg tegen komt, kun je NIET pinnen. Neem dus voor de eerste paar zeildagen voldoende contanten mee. In de thuishavens tref je op loopafstand een pinautomaat.
De borgsom kun je met een creditcard voldoen, maar de kosten ter plaatse kun je alleen contant afrekenen (bijv. flottielje begeleiding, zie laatste pagina boekingsformulier).
De kosten voor verbruikte diesel zijn uiteraard volledig afhankelijk van hoeveel je de motor hebt gebruikt. Normaal gesproken ligt dat bedrag tussen de 40 en 70 euro per week.
Gedurende de flottielje zeilweek zal je vrijwel geen havengeld hoeven te betalen in Griekenland, aangezien in de kleinere haventjes die je meestal aandoet geen havengeld wordt gevraagd.
In Turkije betaal je 50 tot 90 euro havengeld per week.
Het officiële betaalmiddel in Turkije is de Turkse Lira (TL).