De benodigde zeilervaring is afhankelijk van de geboekte zeilvakantie. Hebben jullie een zeilvakantie met schipper geboekt, dan is zeilervaring niet nodig.

Benodigde ervaring bij flottielje zeilen

Op het water ben je grotendeels op jezelf aangewezen, ook al zijn andere flottieljeschepen en het moederschip in de buurt. Het moederschip is weliswaar oproepbaar via de marifoon en mobiele telefoon en kan jullie eventueel adviseren, maar tijdens het varen moet je het aan boord uiteindelijk zelf doen.

Daarom dien je allereerst - samen met de bemanning - om te kunnen gaan met het formaat schip dat je hebt gehuurd en over ruime zeilervaring te beschikken, vergelijkbaar met de ervaring die nodig is om verantwoord op het IJsselmeer rond te kunnen varen (niveau cwo 2 plus). Verder heb je enige kennis van navigatie en kun je bij aantrekkende wind de zeilen reven (kleiner maken).

Eerder opgedane ervaring met (flottielje) zeilen in Griekenland komt goed van pas, maar is niet noodzakelijk gezien de ondersteuning vanuit het moederschip.

Twijfel je of jullie ervaring voldoende is, neem dan gerust contact met ons op voor advies. Er zijn mogelijkheden voor èèn of meerdere dagen een schipper aan boord of voor voorbereidende zeillessen in Nederland.

Welke zeilervaring is nodig voor bareboat zeilen?

Allereerst kun je goed omgaan met het formaat schip dat je hebt gehuurd en je bent een ervaren zeiler.

Verder kunnen julle jezelf uitstekend redden, zowel op zee als in de haven. Je kunt een tochtplanning maken met inachtneming van het weerbericht en je kunt navigeren. Eerder opgedane ervaring met het afmeren m.b.v. het voor- of achteranker in de havens, komt goed van pas. Zaken als bijv. een gekruist anker met een andere boot in de haven, kun je zelf oplossen. Enige praktische, (zeil)technische kennis komt van pas bij het verhelpen van eventuele kleine mankementjes.

Bij onverhoopte pech onder weg, kun je ook bij bareboat zeilen uiteraard terugvallen op de verhuurder. Deze zal alles in het werk stellen om binnen zijn mogelijkheden te helpen. Enige zelfredzaamheid is in eerste instantie (dus) wel nodig. De verhuurder is bereikbaar via de mobiele telefoon.

Twijfel je of jullie ervaring voldoende is voor bareboat zeilen, neem dan gerust contact met ons op voor advies.