• Dag 1 : Lefkas thuishaven
  • Dag 2 : Meganisi : Spartagori of Abiliki baai
  • Dag 3 : Kalamos
  • Dag 4 : Ithaka : Vathi
  • Dag 5 : Kefalonia : Eufemia
  • Dag 6 : Lefkas : Vassiliki
  • Dag 7 : Lefkas thuishaven (of vrije zeildag indien 2 weken)

Ithaka - Griekenland

Eèn van de bekendste eilanden van het vaargebied, mede door de griekse held Odysseus, eens koning van Ithaka volgens de Odyssee van Homerus. Het eiland ligt even ten zuiden van Lefkas, aan de oostkant van eiland Kefalonia. Aan de oostkant van Ithaka (Ithaca) bevinden zich van noord naar zuid de kleine havenplaatsjes Frikes en het pittoreske Kioni, gevolgd door het grotere Vathi (Ithaki), de hoofdstad van Ithaka.

Kalamos - Griekenland

Kalamos op eiland Kalamos is een mooi havenplaatsje. Het weinige toerisme dat er is, bestaat vrijwel uitsluitend uit bezoekende zeiljachten. Aan de haven tref je enkele gezellige taverna's. Vanuit de haven heb je een weids uitzicht over zee en op Kastos. Het dorp Kalamos ligt een paar honderd meter heuvelopwaarts en is een bezoek waard. Er is ook een bakker voor vers brood in de ochtend.

Aan de zuidoost kant van Kalamos ligt port Leone. Dit uitgestorven dorpje is verlaten door de inwoners na de aardbeving in 1953. De restanten staan er nog. De baai is zeer geschikt voor een zwemstop.

 

 

Kefalonia - Griekenland

Kefalonia is een prachtig eiland dat ten zuiden van Lefkas ligt. Kefalonia is een groen en bergachtig eiland met een prachtige kustlijn met verschillende strandjes en baaien. Tussen Kefalonia en Ithaca is het fantastisch zeilen. Van noord naar zuid bevinden zich de volgende havenplaatsjes aan de oostzijde van Kefalonia:

Fiskardo: De meest mondaine en karakteristieke plaats van de Ionische Zee en erg fotogeniek met de gekleurde huizen. Aan de haven tref je allerlei leuke winkeltjes en goede restaurants.

Eufemia: Eufemia ligt ca. 12 mijl ten zuiden Fiscardo. Een ruime haven met daaraan taverna's en cafe's. Vanuit de haven kun je een stukje langs de kustlijn lopen met mooi uitzicht op Ithaka en de zee.

Sami is een haventje in halfronde vorm met verschillende taverna's direct aan de waterkant. Heerlijk eten met uitzicht op de afgemeerde bootjes. En eventueel een uitstapje naar het binnenmeer van Mellisani.

Poros is een levendig stadje met een mooie boulevard. De haven is rustig en ligt even naast het plaatsje. Poros is ook populair bij zeiljachten die naar Zakynthos willen of daar juist vandaan komen. De afstand Poros - Agios Nikolaos (Zakynthos) bedraagt ca. 20 mijl.

Lefkas marina

Lefkas marina is de thuishaven van de Nederlandse flottieljes. De jachthaven is van alle gemakken voorzien, zoals een supermarkt, douches en toiletten, water, walstroom en internet. Ook kun je hier diesel bijtanken. Je meert af met Lazylines. Lefkas Marina ligt op loopafstand van Lefkas stad en slecht op een een half uurtje rijden van het vliegveld Preveza. Het is ook mogelijk om aan de kade van Lefkas stad af te meren. Meer informatie over Lefkas stad

Lefkas Nidri

Nidri is zeer populair bij zeilers. Aan de boulevard kun je gratis afmeren. Even voor Nidri ligt de zeer beschutte baai "Tranquil Bay" met goede ankergrond. Verderop richting de Vliho baai kun je soms tegen betaling aan de steiger bij Hotel Iris liggen. Je kunt dan gebruik maken van douches en het zwembad. Nidri is ook thuishaven van een aantal van onze schepen en de dagzeilboten.  In Nidri kun je heel goed boodschappen doen en souvernirs kopen. 's Avonds kun je heerlijk uit eten bij de vele taverna's aan de boulevard met uitzicht op zee. Nidri is slechts 3 kwartier rijden vanaf het vliegveld Preveza.

Meer informatie over Nidri

Lefkas Vassiliki

Vassiliki is bekend en geliefd bij windsurfers vanwege de valwinden die opsteken aan het eind van de middag. Ook veel zeilers houden van dit kleine havenplaatsje waarbij je direct aan de waterkant een hapje kunt eten. De sterke valwinden kunnen lastig zijn voor zeiljachten bij het afmeren, maar eenmaal afgemeerd tussen de andere boten is het vaak prima te doen en na zonsondergang valt de wind meestal stil. Vanaf de kade heb je een mooi uitzicht over de uitgestrekte, blauwe zee.

Meganisi - Griekenland

Het eiland Meganisi ligt aan de oostkant van Lefkas. Een prachtig eiland met twee schitterende havenplaatsjes en vele baaien. Op het eiland Meganissi liggen de plaatsjes Spartaghori en Vathi. Meganissi is vooral populair vanwege de vele baaien die aan de oostzijde van het eiland liggen.  De meeste baaien zijn goed beschut tegen de heersende NW-wind en zijn mede daarom populair bij zeilers om te overnachten. In een enkele baai bevindt zich een eenvoudige taverna, zoals in Atheni baai en Abeliki baai.

Vathi ligt aan het uiteinde van een baai. Het is een klein havenplaatsje met verschillende taverna's, een klein pleintje en een supermarkt. Met uitzicht op de haven en afgemeerde bootjes smaakt de verse vis extra goed!

Spartaghori is een typisch Grieks dorpje dat bovenop een heuvel ligt met van daaruit adembenemende vergezichten over de Ionische Zee en eilanden. Zeiljachten kunnen terecht in het de haven van Spartaghori of bij Taverna Spilia aan het uiteinde van de baai. Bij taverna Spilia is een strandje, mooring lines, lekker eten, helder water en mooi uitzicht in een rustige omgeving.