Flottielje zeilen is genieten van een ontspannen en zorgeloze zeilvakantie in een prachtig zeilgebied. Flottielje zeilen is zeer geschikt voor de wat minder ervaren zeilers die het vaargebied nog niet kennen, maar ook voor gezinnen met kinderen en voor iedereen die de gezelligheid van een groep op prijs stelt. De Nederlandse flottieljebegeleiding staat waar nodig met raad en daad voor jullie klaar.

Flottielje zeilen in de praktijk

Je huurt via Sioni een zeilboot naar keuze en varen in een groep met andere zeiljachten, onder deskundige leiding van de Nederlandse flottieljebegeleiding. De flottieljebegeleiding vaart op een eigen schip, ook wel moederschip of "leadboat" genoemd. Op het water is het moederschip oproepbaar via de marifoon en mobiele telefoon. En in de haven helpen zij jullie een handje bij het wegvaren en afmeren. Ook in de drukke haventjes kunnen zij nog wel een geschikte plek voor jullie vinden.

De flottielje schipper bepaalt de route die wordt gevaren, vaak afhankelijk van de weersomstandigheden en de planning van andere flottieljes. De flottieljebegeleiding kent het vaargebied zeer goed. Elke ochtend rond half 10 geeft de flottieljebegeleiding in een taverna een uitgebreide briefing. Ze vertellen dan over de bestemming van die zeildag, mogelijke routes, het weerbericht, eventuele bijzonderheden en tips voor onderweg en op de bestemming (welke mooie baaien en komen we onderweg tegen voor een zwemstop en waar kunnen we in de haven lekker eten, boodschappen doen, geld pinnen en douchen).

In de ochtend - zo even na de briefing - varen de flottieljeboten uit en aan het eind van de dag ontmoeten zij elkaar weer in de afgesproken baai of haven. En dan is het soms gezellig een biertje drinken met de andere flottielje deelnemers of gezamenlijk eten in de taverna. Uiteraard is niets verplicht. Wil je met je eigen gezin of gezelschap gaan eten dan is dat geen probleem. Bij flottieljezeilen geldt: vrijheid, blijheid! Indien jullie een keer naar een andere haven willen dan de flottielje, dan kun je dat ook kenbaar maken aan de flottielje leiding.

Lees de ervaringen van flottielje zeilers

Vaarroute en zeilgebied

Er worden flottieljes gevaren in Griekenland vanuit Lefkas en Corfu. De afstanden die bij flottieljezeilen gevaren worden, zijn bescheiden. Gemiddeld zo rond de 15 mijl per dag wanneer je linea recta naar de volgende haven zou varen. Er is voldoende tijd om even in een baai voor anker te gaan voor een eventuele lunch of een duik in het water.

Zeilen jullie twee weken flottielje, dan vaar je elke week een andere route

Bij een weersvoorspelling van windkracht 6 of meer wordt niet uitgevaren of - afhankelijk van de omstandigheden - slechts een korte route.

Flottielje zeilen met kinderen

Het voordeel van flottielje zeilen is dat er meestal ook andere kinderen meevaren en dan met name in de schoolvakanties. Wel zo gezellig voor de kinderen en ook fijn voor de ouders dat de kinderen zich goed met elkaar kunnen vermaken. Bij de indeling van de flottieljes wordt indien mogelijk rekening gehouden met de leeftijden (jongere kinderen vs tieners).

Vooral in het Lefkas gebied zijn de zee en de wind over het algemeen vrij kalm en de afstanden tussen de haventjes klein (gemiddeld 10 tot 15 mijl). Er is dus genoeg tijd om voor anker te gaan om te zwemmen, snorkelen, vissen of te roeien in het bijbootje. In de haventjes is het strand meestal vlakbij. En de Grieken zijn dol op kinderen, de Griekse taverna's verwelkomen hen graag.

Voor kleine kinderen is een draagzak handig om mee te nemen. En een Maxi-Cosi of autostoelje in de kuip is een ideale zitplaats. Op elk schip is een bimini aanwezig die bescherming biedt tegen de zon. Kinderzwemvesten en een railingnet zijn meestal op aanvraag beschikbaar.

Kosten van flottielje zeilen

Voor de Nederlandse flottielje begeleiding betaal je een vergoeding per week, bovenop de huurprijs van de boot (zie de prijslijst  ). Niet alle verhuurders organiseren een flottielje. Soms is het dan mogelijk aan te sluiten bij een Nederlands flottielje.