Voor de meer ervaren (flottielje) zeilers biedt Sioni ook flottielje en bareboat zeilen in Turkije vanuit Orhaniye, Fethiye en Göcek. Net als de Ionische zee in Griekenland biedt het Turkse zeilgebied vele prachtige baaien met helderblauw water, een mooie natuur en een gastvrije bevolking.

Het weer is van mei tot en met oktober stabiel, je hoeft geen rekening te houden met eb en vloed of de stroming en er is altijd de zon. Kortom, alle ingrediënten voor een zorgeloze zeilvakantie. Daarnaast biedt Turkije natuurlijk ook de mogelijkheid om culturele uitstapjes te maken, zoals de Lycische Koningsgraven en Cleopatra's badhuis, een heerlijke Turkse keuken, modderbaden en de hamman.

Het grootste verschil met bijvoorbeeld het Lefkas gebied zijn de wat grotere afstanden tussen de haventjes en baaien. Behalve in de baai van Fethiye, waar zich op korte afstand vele baaien en haventjes bevinden.

 

Havens ten westen van Marmaris

Turkije Marmaris

De Netsel Marina in Marmaris is voorzien van alle moderne faciliteiten met o.a. een grote supermarkt, douches en toiletten en vlakbij de steiger een heerlijk zwembad en vele leuke terrasjes aan de waterkant. Het gezellige centrum van Marmaris ligt op 5 minuten loopafstand van de aanlegplaats. De stad wordt omringd door groene bergen en ligt aan een prachtige en goed beschutte fjordachtige baai en heeft een levendige boulevard met vele terrasjes en een oosterse bazaar.

Turkije Orhaniye

De mooie baai van Orhaniye is omringd door pijnbomen. In de rustige haven Palmiye Marina is een supermarkt, douches en een privé zwembad. Het Palmiye restaurant staat bekend om "mama's" ovengerechten en een heerlijke lamschotel. 

Vlakbij Orhaniye tref je vele kleine baaien met pittoreske restaurantjes in de prachtige groene Golf van Hisarönü. Met als afwisseling de kleine dorpjes Selimiye, Datça en Bozburun.

Van Orhaniye naar luchthaven Dalaman is het ca. 1,5 uur rijden.

Havens ten westen van Marmaris

Çiftlik: Deze baai is bekend om zijn rotsformaties en gezellige strandje waar veel Turkse dagtoeristen uit de directe omgeving komen.

Bozukale: Een mooie diepe baai met boven op de berg bij de ingang van de baai de restanten van een enorm kasteel.

Sögüt : Een rustige baai vlakbij Bozburun. Het restaurant is een aanrader voor liefhebbers van vis en octopus. Op de steiger is water en stroom aanwezig.

Bozburun : Een gezellig haventje met diverse restaurantjes aan de waterkant en een barbier waar de mannen zich kunnen laten scheren. Ooit werd er op sponzen gevist maar tegenwoordig is scheepsbouw (Gulets) de belangrijkste inkomstbron.

Dirsek : Een rustige en goed beschutte baai met vele verschillende kleuren blauw en turkooizen in het water en een gezellige taverna met heerlijke gamba's.

Serce Liman : Een mooie ankerplaats in een fjordachtige baai. Ca. 15 mijl varen van Bozburun.

Sailors paradise: Diep verscholen in een baai en zoals de naam al zegt een waar paradijs voor zeilers.

Datça : Een modern stadje, gelegen in de Golf van Hisarönu, met een gezellige boulevard met vele terrasjes en een strand. Er zijn ook diverse supermarktjes.

Ova Bükü : Een kleine baai met aan de kade water en stroom. En heerlijk eten in het restaurant "Ogun's place". 

Palamut : Een turks vissersdorpje met een mengelmoes aan turkse en griekse invloeden. Veel voorouders van de huidige bewoners zijn van Griekse afkomst

Knidos: Een oude Griekse havenstad. De stad zou gebouwd zijn voor de allermooiste godin, Aphrodite. In de helderblauwe baai liggen de boten midden in een openluchtmuseum. Een "must" voor de cultuurliefhebbers.

English Harbour : Een grote baai met vele inhammen die veelvuldig gebruikt zijn tijdens de oorlog door de engelsen. Geniet van een fantastische zonsondergang.

Cleopatra eiland : De legende vertelt dat Cleopatra hier speciaal voor haar een strand heeft laten maken van echt Egyptisch zand. Een trekpleister voor dagtoerisme.

Cökertme : Ruime baai met het bekende restaurant "Captan Ibrahim" waar de familie van Ibrahim klaar staat om je te helpen met afmeren en je 's avonds heerlijke grill gerechten kunt eten.

Akbük : een baai met mooie hoge steile wanden aan de noordkant waar je kunt aanleggen bij het familie restaurant Altaș. De garnalen uit de oven zijn een aanrader.

Havens ten oosten van Marmaris

Turkije Göcek

Nog geen 30 minuten vanaf het vliegveld Dalaman ligt het toeristenplaatsje Göcek. Het centrum heeft een totaal nieuw uiterlijk gekregen met leuke winkeltjes en diverse terrasjes. Göcek ligt direct aan de Golf van Fethiye en is vertrekhaven van Nederlandse flottieljes.

Golf van Fethiye (Skopea Limani)

Dit beschermde natuurgebied kenmerkt zich door eilanden en baaien die vaak alleen met een boot bereikbaar zijn. In de baaien bevinden zich vaak mooring lijnen en een enkele taverna. De restauranthouder staat vaak klaar om te helpen bij het afmeren. De kans dat u dolfijnen ziet is hier ook groot.

Tomb bay: In deze baai vind u vele lycische graftombes uit de oudheid. Een stevige wandeling met enig klauterwerk wordt beloond met een prachtig uitzicht over de baai. Op het strand is een restaurantje met 's ochtends vers brood en voor de mannen een scheerbeurt.

Boynuz Bükü: Mooie diepe baai met goede beschutting. Een wandeling de bergen in brengt je bij een schitterende waterval en het uitzicht vanaf de berg op de baai is adembenemend mooi.

Wall bay, Ruin bay en Fantome Cove  : Het heldere water en de mooie rotspartijen in deze baaien nodigen hier uit om te zwemmen en te snorkelen. In Ruin Bay bevinden zich restanten van Cleopatra’s badhuis. Er is ook een restaurantje op een boot.

Sarsala: Een heerlijk rustige baai met aanlegsteiger met moorings en een gezellige taverna met een terras op het water. 's Morgens wakker worden van de geur van vers brood uit de houtoven.

Kapi Creek: Een prachtige beschutte baai met een geweldig uitzichtpunt wanneer u achter het restaurant naar boven loopt. In het klein dorpje verderop kun je bij de imam en zijn vrouw een kopje “adaçay” te drinken, een kruidenthee van takjes salie.

Turkije Ekinçik

Een prachtige met pijnboom omringde baai met vele mogelijkheden, zoals zwemmen, snorkelen en een een excursie over de Dalyan rivier met een grote kans dat u een reuze schildpad tegenkomt. Ook een bezoek aan de de modderbaden of de koningsgraven van Caunos behoren tot de mogelijkheden. Het restaurant ligt een stukje hoger met een fantastisch uitzicht.

Havens ten oosten van Fethiye

Karacaören : Een groep eilandjes met veel ondieptes ertussen. Kristalhelder water, ideaal om te snorkelen.

Fresh Water Bay : Een prachtige baai omsloten door hoge rotsen. Een ware "Blue Lagoon" die zijn naam dankt aan de zoetwater bronnen die hier in uitkomen en de temperatuur verschillen veroorzaken. De rust in Fresh water bay is overweldigend. Men kan ontbijten boven in het restaurant of wachten op de pannenkoekenboot die meestal langs komt. Er is gelegenheid om een pittige wandeling te maken naar Kaya Koy. Een verlaten spookstadje dat tot 1922 bewoond werd door de Grieken.

Kalkan : Een leuk stadje met een kleine maar gezellige stadshaven en waar je heerlijk kunt eten en winkelen. Het stadje is hoog tegen een berg opgebouwd, met smalle kronkelige steegjes met leuke winkeltjes en terrasjes. 

Kas : Een mondain stadje met authentieke Turkse straatjes en vele winkeltjes. En nog vele oudheden uit de byzantijnse tijd, zoals de grote Sarcofaag midden in de stad. Er is een nieuwe marina sinds 2011.

Kekova : Een mooi gebied waar u een paar dagen door kunt brengen. Zeker aan te bevelen is een tocht met een glasbodemboot langs de verzonken stad. Als gevolg van aardbevingen zijn delen van een antieke stad die hier ooit lag, in het water terecht gekomen. Veel overblijfselen zijn goed te zien, u waant zich in de middeleeuwen. Of een bezoek aan Myra, de plaats waar Sinterklaas zijn bisdom had en de meest bekende Lycische stad samen met Olympus wat een stuk oostelijker ligt.

Een leuke zeiltocht rondom Kekova is naar de schitterende baai "Karaloz" omgeven door enorm hoge rotswanden of afmeren bij Hasan’s Roma restaurant nét onder het kasteel uit het kruisridder tijdperk.

Turkije Fethiye

Een karakteristieke oosterse havenstad met een moderne marina en een lange boulevard met veel winkeltjes, bars, restaurants en een lokale markt. Hier kun je ook een hamam (Turks badhuis) bezoeken. Vanuit Fethiye is een excursie mogelijk naar de Saklikent kloof. Dit is een achttien kilometer diepe kloof waar waar je een mooie wandeling kunt maken langs de steile rotswanden en door kleine watervalletjes en soms over hoge rotsblokken klimt.