Het Lefkas zeilgebied in Griekenland is een zeer gevarieerd vaargebied met meestal gematigde weersomstandigheden. De afstanden tussen de haventjes zijn niet zo groot, ideaal voor gezinnen met kinderen. De haventjes zelf zijn kleinschalig en zeer gemoedelijk.

Zowel voor de beginnende als voor de ervaren zeiler een fantastisch zeilgebied. Eilanden waar je gemakkelijk heen vaart zijn Meganisi, Kastos, Kalamos, Kefalonia en Ithaka. Ervaren zeilers die van langere afstanden houden kunnen in een tweeweekse zeilvakantie naar Paxos en Corfu zeilen of naar Zakynthos.

Om deze redenen is Lefkas de thuishaven van vele zeiljachtverhuurders en het startpunt voor flottielje zeilen. De thuishavens Lefkas stad en Nidri zijn de ideale start voor een ontspannen vakantie met volop keus uit de vele restaurants, cafe's en winkels.

 

Lefkas marina

Lefkas marina is de thuishaven van de Nederlandse flottieljes. De jachthaven is van alle gemakken voorzien, zoals een supermarkt, douches en toiletten, water, walstroom en internet. Ook kun je hier diesel bijtanken. Je meert af met Lazylines. Lefkas Marina ligt op loopafstand van Lefkas stad en slecht op een een half uurtje rijden van het vliegveld Preveza. Het is ook mogelijk om aan de kade van Lefkas stad af te meren. Meer informatie over Lefkas stad

Lefkas Nidri

Nidri is zeer populair bij zeilers. Aan de boulevard kun je gratis afmeren. Even voor Nidri ligt de zeer beschutte baai "Tranquil Bay" met goede ankergrond. Verderop richting de Vliho baai kun je soms tegen betaling aan de steiger bij Hotel Iris liggen. Je kunt dan gebruik maken van douches en het zwembad. Nidri is ook thuishaven van een aantal van onze schepen en de dagzeilboten.  In Nidri kun je heel goed boodschappen doen en souvernirs kopen. 's Avonds kun je heerlijk uit eten bij de vele taverna's aan de boulevard met uitzicht op zee. Nidri is slechts 3 kwartier rijden vanaf het vliegveld Preveza.

Meer informatie over Nidri

Preveza marina

Preveza Marina ligt vlakbij het stadscentrum van Preveza en op slechts 5 km van de luchthaven Aktio. De haven is geheel verbouwd in 2018 en beschikt over zeer comfortabele en moderne sanitaire faciliteiten. Er is een kleine supermarkt voor de benodigdheden aan boord en er is een wasserette. Je kunt pinnen aan de overkant van de Marina. Vanaf de marina loop je in enkele minuten naar de Boulevard met de vele restaurants, terrasjes en winkels.

Vanaf Preveza marina is het ruim een uur varen naar het kanaal bij Lefkas stad.

Lefkas Vliho baai

De Vliho baai ligt even verderop ten zuiden van Nidri. De baai is zeer ruim, rustig, goed beschut en de ankergrond is uitstekend. In de plaats Vliho kun je terecht voor een hapje en een drankje en boodschappen. Aan de andere kant van de baai in Geni zijn 3 taverna's direct aan het water met een weids uitzicht op de voor anker liggende boten.

Lefkas Ligia

Ligia is een kleine vissershaven. Zeiljachten laten zich hier betrekkelijk weinig zien. De haven staat merendeels in het teken van de visserij en kent slechts een paar afmeerplekken voor zeilboten. Aan de haven bevinden zich enkele vistaverna's waar zeer verse vis gegeten kan worden. In Lygia bevinden zich meerdere supermarktjes en bakkers. Meer informatie over Ligia

Corfu Gouvia marina

Zeilvakanties vanuit Corfu hebben Gouvia Marina als vertrek- en aankomsthaven. Deze marina is van alle gemakken voorzien. Gouvia Marina ligt slecht op een kwartier tot 20 minuten rijden van het vliegveld Corfu.

Lefkas Sivota

Sivota is een gezellig havenplaatsje met diverse taverna's en barretjes en een enkele supermarkt. Sivota (of Syvota) heeft een natuurlijke haven die goede bescherming biedt. Er is plek voor veel zeiljachten aan de kades in de ruime baai. Bij vrijwel alle weersomstandigheden, lig je hier meestal goed. Vanuit Sivota is het een betrekkelijk korte zeilafstand naar eiland Ithaka of Kefalonia.

 

Lefkas Vassiliki

Vassiliki is bekend en geliefd bij windsurfers vanwege de valwinden die opsteken aan het eind van de middag. Ook veel zeilers houden van dit kleine havenplaatsje waarbij je direct aan de waterkant een hapje kunt eten. De sterke valwinden kunnen lastig zijn voor zeiljachten bij het afmeren, maar eenmaal afgemeerd tussen de andere boten is het vaak prima te doen en na zonsondergang valt de wind meestal stil. Vanaf de kade heb je een mooi uitzicht over de uitgestrekte, blauwe zee.

Corfu Petriti

Aan de zuidoost kant van Corfu tref je het haventje van Petriti. Een kleine vissersplaats waar de vissers vrijwel elke avond voor zonsondergang (behalve bij volle maan) uitvaren om de kost te verdienen. Aan de haven zijn diverse vistaverna's waar heerlijke verse vis wordt geserveerd.

Corfu stad

Corfu stad (Kerkyra) is de hoofdstad van Corfu met een rijke historie. Hier kun je uren rondslenteren en winkelen in de gezellige binnenstad met de smalle straatjes en oude Venetiaanse gebouwen. En vergeet niet de Liston en de Esplanade met de vele terrasjes en restaurants. Het fort van Corfu stad is een bezoek meer dan waard met rondom verschillende uitkijkposten over de Ionische Zee. Met de boot kun je terecht in de oude vissershaven of in het fort van Corfu stad bij de Yachtclub van Corfu, op loopafstand van het centrum.

Ithaka - Griekenland

Eèn van de bekendste eilanden van het vaargebied, mede door de griekse held Odysseus, eens koning van Ithaka volgens de Odyssee van Homerus. Het eiland ligt even ten zuiden van Lefkas, aan de oostkant van eiland Kefalonia. Aan de oostkant van Ithaka (Ithaca) bevinden zich van noord naar zuid de kleine havenplaatsjes Frikes en het pittoreske Kioni, gevolgd door het grotere Vathi (Ithaki), de hoofdstad van Ithaka.

Paxos

Het eiland Paxos ligt ten zuiden van het eiland Corfu. Het is een compact eiland met een drietal (totaal) verschillende plaatsen om te overnachten.

Gaios ligt aan de oostkant, halverweg Paxos. Het sfeervolle Gaios is een gezellige wirwar van kleine straatjes, restaurantjes en winkeltjes. Gaios heeft een hele lange kade die vol ligt met zeilboten, motorjachten en vissersbootjes.

Lakka ligt aan de noordkant van Paxos. Het bestaat uit een baai met kristalhelder water. Lakka is een echt Grieks pittoreske plaatsje diverse winkeltjes en tavarna's met terrasjes aan het water en uitzicht over de baai.

Kefalonia - Griekenland

Kefalonia is een prachtig eiland dat ten zuiden van Lefkas ligt. Kefalonia is een groen en bergachtig eiland met een prachtige kustlijn met verschillende strandjes en baaien. Tussen Kefalonia en Ithaca is het fantastisch zeilen. Van noord naar zuid bevinden zich de volgende havenplaatsjes aan de oostzijde van Kefalonia:

Fiskardo: De meest mondaine en karakteristieke plaats van de Ionische Zee en erg fotogeniek met de gekleurde huizen. Aan de haven tref je allerlei leuke winkeltjes en goede restaurants.

Eufemia: Eufemia ligt ca. 12 mijl ten zuiden Fiscardo. Een ruime haven met daaraan taverna's en cafe's. Vanuit de haven kun je een stukje langs de kustlijn lopen met mooi uitzicht op Ithaka en de zee.

Sami is een haventje in halfronde vorm met verschillende taverna's direct aan de waterkant. Heerlijk eten met uitzicht op de afgemeerde bootjes. En eventueel een uitstapje naar het binnenmeer van Mellisani.

Poros is een levendig stadje met een mooie boulevard. De haven is rustig en ligt even naast het plaatsje. Poros is ook populair bij zeiljachten die naar Zakynthos willen of daar juist vandaan komen. De afstand Poros - Agios Nikolaos (Zakynthos) bedraagt ca. 20 mijl.

Het Griekse vaste land

Aan de overkant van Corfu ligt het vaste land van Griekenland met de provincie Epiros. Van noord naar zuid tref je daar de havenplaatsen Sayiadha, Plataria, Sivota, Parga en Preveza.

Preveza is een typisch Griekse stad met een stadskade waar je met de boot kunt aanleggen. Aan de kade bevinden zich een aantal taverna's en achter achter de kade is een winkelstraat met moderne (kleding)winkels. Ook is er in Preveza een marina. De oude naam van Preveza is Aktion, gelijk aan het vliegveld. Octavianus (Keizer Augustus) versloeg hier Cleopatra en Marcus Antonius. De voorwerpen uit deze zeeslag kun je in een museum bezichtigen.

Plataria ligt even ten zuiden van de bekende, internationale ferryplaats Igoumenitsa. Een eenvoudige havenplaats met weids uitzicht over de Ionische Zee.

Kalamos - Griekenland

Kalamos op eiland Kalamos is een mooi havenplaatsje. Het weinige toerisme dat er is, bestaat vrijwel uitsluitend uit bezoekende zeiljachten. Aan de haven tref je enkele gezellige taverna's. Vanuit de haven heb je een weids uitzicht over zee en op Kastos. Het dorp Kalamos ligt een paar honderd meter heuvelopwaarts en is een bezoek waard. Er is ook een bakker voor vers brood in de ochtend.

Aan de zuidoost kant van Kalamos ligt port Leone. Dit uitgestorven dorpje is verlaten door de inwoners na de aardbeving in 1953. De restanten staan er nog. De baai is zeer geschikt voor een zwemstop.

 

 

Kastos - Griekenland

Op eiland Kastos ligt het gelijknamige havenplaatsje Kastos. Kastos heeft enkele taverna's met een schitterend uitzicht. Het water in de haven is helder. Kastos is een eiland waar vrijwel uitsluitend bezoekende zeiljachten langskomen en geen ander toerisme. Simpelweg omdat er geen ferrydienst is met het vaste land of met andere eilanden. Het haventje is klein en het uitzicht vanuit de haven over de Ionische Zee is weids. Over het eiland zijn vrijwel geen wegen. Her en der over het eiland zwerven geiten. Het eiland Kastos heeft een paar strandjes en baaien om voor anker te gaan voor een lunch en zwemmen.

 

 

Corfu Paleokastritsa

Paleokastritsa is een prachtige badplaats aan de westkust van Corfu in een mooie groene omgeving en talloze baaien met rotspartijen en kiezelstrandjes in een azuurblauwe zee. Bezienswaardig is ook het oude klooster op het schiereiland van Paleokastritsa. Er worden ook veel boottochten aangeboden. De zee voor de kust van Paleokastritsa kan echter in de middag wat ruwer worden.

Meganisi - Griekenland

Het eiland Meganisi ligt aan de oostkant van Lefkas. Een prachtig eiland met twee schitterende havenplaatsjes en vele baaien. Op het eiland Meganissi liggen de plaatsjes Spartaghori en Vathi. Meganissi is vooral populair vanwege de vele baaien die aan de oostzijde van het eiland liggen.  De meeste baaien zijn goed beschut tegen de heersende NW-wind en zijn mede daarom populair bij zeilers om te overnachten. In een enkele baai bevindt zich een eenvoudige taverna, zoals in Atheni baai en Abeliki baai.

Vathi ligt aan het uiteinde van een baai. Het is een klein havenplaatsje met verschillende taverna's, een klein pleintje en een supermarkt. Met uitzicht op de haven en afgemeerde bootjes smaakt de verse vis extra goed!

Spartaghori is een typisch Grieks dorpje dat bovenop een heuvel ligt met van daaruit adembenemende vergezichten over de Ionische Zee en eilanden. Zeiljachten kunnen terecht in het de haven van Spartaghori of bij Taverna Spilia aan het uiteinde van de baai. Bij taverna Spilia is een strandje, mooring lines, lekker eten, helder water en mooi uitzicht in een rustige omgeving.

 

 

 

 

Parga

Parga is een populaire badplaats met een gezellige boulevard, een fort dat je kunt bezichtigen, verschillende kleine steegjes met winkeltjes en vele restaurantjes. De aanlegplaats voor zeiljachten is aan de kade in Valtou dat even buiten Parga ligt. Vanuit hier kun je met een klein taxibootje naar Parga. Ook op het strand van Valtou kun je terecht voor avondeten.

Zakynthos- Griekenland

Zakynthos is èèn van de bekendste en meest zuidelijke Ionische eilanden. Net zoals alle andere Ionische eilanden prachtig bergachtig en groen. Op bepaalde stranden Zakynthos broeden de zeeschildpadden (Caretta Caretta) hun eieren uit. En het strand met het beroemde scheepswrak op Zakynthos is zeer bekend.

Aan de noordoost kant van Zakynthos ligt de baai Agios Nikolaos met daaraan enkele taverna's en vlakbij de blauwe grot. Met rustig stabiel weer kan hier overnacht worden. Meer naar het zuiden ligt de hoofdstad Zakynthos. Een moderne toeristische plaats met Italiaanse invloeden, een groot plein en veel taverna's en winkels.

Sivota Mourtos

Sivota Mourtos ligt in de streek Epiros op het vaste land van Griekenland, verscholen achter een paar kleine eilandjes. Aan de boulevard tref je verschillende familie taverna's en lounge cafe's. Ook hier is het zicht weids en de zonsondergang schitterend. Er is ook een strandje en diverse toeristenwinkeltjes. Verschillende eilandjes voor de kust van Sivota hebben geschikte baaien voor een zwemstop. Vlak voor de haven Sivota bevindt zich ook een steiger met een restaurant en groot zwembad. Ideaal voor de kinderen. Tegen betaling kan gebruik gemaakt worden van alle faciliteiten.

Sayiadha

Sayiadha ligt op het vaste land tegen de Albanese grens aan. De haveningang is zeer smal en het haventje is ondiep. Gewoonlijk lig je met de boot in Sayiadha enigzins met de kiel in de modder. Dat is op zich geen probleem: je ligt zo extra goed voor de nacht. De bescherming tegen wind en golven is in deze haven zeer goed. Aan het afgelegen haventje is een vistaverna waar heerlijke gamba's worden geserveerd. Aan de toonbank geef je aan hoeveel en welke je wilt, en de kok maakt ze voor je klaar.